Субота, 22.07.2017, 14:59
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Витяги з нормативно-правових актів ч. 2


ОРГАНІЗОВУЄМО ХАРЧУВАННЯ

Витяги з нормативно-правових актів, які регулюють організацію харчування учнів (частина 2)

Частина 2
 

ВИТЯГ
із Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

від 22 листопада 2004 р. № 1591
(Із змінами, внесеними згідно з Постановами KM № 873 від 26.06.2007 № 734 від 08.08.2012 № 1086 від 28.11.2012 № 353 від 06.08.2014)
(У назві та тексті Постанови слова «оздоровчих закладах» замінено словами «дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» згідно з Постановою KM № 353 від 06.08.2014)

Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 353)

НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)

Найменування продукту Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку
праці та відпочинку, наметові містечка позаміські (стаціонарні), дитячі центри санаторного типу табір з денним перебуванням
діти віком 12-17 років включно діти віком
до 10 років включно
діти віком 11-17 років включно діти віком до 10 років включно діти віком 11-17 років включно діти віком 8-14 років включно
Хліб житній 150/393 100/254 125/308 125/308 125/308 40/131
Хліб пшеничний 200/521 125/380 150/395 200/521 200/521 90/234
Борошно пшеничне 70/164 50/158 50/158 30/101 40/172 10/33
Крохмаль* 4/15 4/15 4/15 4/15 4/15 3/10
Крупи, бобові, макаронні вироби 140/360 65/221 85/372 65/221 85/372 32/120
Картопля 400/233 320/181 400/233 320/181 400/233 180/132
Овочі різні 420/24 350/20 450/27 350/20 450/50 210/22
Фрукти свіжі 250/105 250/105 250/105 300/326 450/468 50/21
Соки 200/84 200/84 200/84 200/84 200/84 50/21
Фрукти сушені* 20/51 15/46 15/46 10/56 10/56 10/28
Кондитерські вироби 50/173 50/173 50/173 50/195 50/195 10/46
Цукор 60/217 40/176 60/217 50/185 60/217 35/147
Мед, медпродукти 4/13 4/13 4/13 5/16 5/16 2/6
Масло вершкове 40/237 45/320 50/367 45/320 50/367 20/148
Олія 20/160 18/156 20/160 15/144 20/160 8/70
Сало* 7/30 5/21 9/38 5/21 5/21  

Примітки: 1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень.
Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.

Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 353)

НОРМИ
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)

Найменування продукту Вікова група (років)
від 6 до 10 від 10 і старше
Хліб житній 60 80
Борошно пшеничне 5 10
Крупи, бобові, макаронні вироби 21 30
Цукор 15 18
Масло вершкове 8 10
Олія 7 10
Картопля 100 120 .
Овочі різні 140 180
Фрукти, соки 50 75
Фрукти сушені 8 8
Яйця, штук 1/4 1/4
Молоко та кисломолочні продукти 18 20
Сир кисломолочний 16 20
Сметана 5 6
М’ясо, птиця, м’ясопродукти 35 35
Риба та рибопродукти 25 25
Чай 0,1 0,1
Хімічний склад
Білки 27 31,8
у тому числі тваринні 14,1 15
Жири 25,6 30,7
у тому числі рослинні 7 10
Вуглеводи 114 143
Енергоцінність, ккал 794 975

Примітки: 1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.
2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1-4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.
3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856.

Додаток 8
до постанови Кабінету Міністр України від 22 листопада 2004 р. № 159. (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 353)

 

НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту Вага, кілограмів брутто Продукт-замінник Вага, кілограмів брутто Примітка
Масло вершкове 1 олія 0,73  
масло вершкове топлене 0,8  
Олія 1 олія (соняшникова, кукурудзяна) 1  
Молоко коров’яче пастеризоване 1 молоко коров’яче сухе 0,11  
вершки сухі 0,12  
молоко згущене стерилізоване 0,46  
молоко згущене з цукром 0,39  
вершки згущені з цукром 0,35  
кисломолочні продукти (наприклад, кефір) 1  
сир кисломолочний напівжирний 0,2  
сир твердий 0,11  
Хліб житній 1 хліб пшеничний 0,66  
борошно пшеничне 0,46  
Хліб пшеничний 1 хліб житній 1,5  
борошно пшеничне 0,7  
сухарі (з борошна першого сорту) 0,75  
Чай чорний 1 чай чорний плитковий 1  
чай зелений 1  
Картопля (30 відсотків відходів) 1 пюре картопляне сухе 0,25  
капуста білокачанна 1,11  
капуста цвітна 0,8  
квасоля, горох свіжі 0,52  
Бобові (зерно) 1 горох, квасоля свіжі 4,2  
кукурудза консервована 4,44  
горошок зелений консервований 6,6  
Морква (буряк) свіжа 1 морква (буряк) для гарніру (консерви) 1,4  
Томати свіжі 1 томати консервовані 1,04  
томатний сік 1,14  
томатне пюре (вміст сухих речовин — 12 відсотків) 0,42  
Капуста свіжа 1 капуста білокачанна квашена 1,15  
капуста білокачанна рання 1  
капуста цвітна 1  
капуста брюссельська 1,3  
Цибуля-порей 1 цибуля свіжа зелена 0,95  
Огірки (томати) солені 1 огірки (томати) консервовані 1,64  
Томатне пюре і вміст сухих речовин — 12 відсотків) 1 сік томатний натуральний 2,66  
томатне пюре (вміст сухих речовин — 20 відсотків) 0,66  
томати свіжі 2,38  
Яблука свіжі 1 яблука консервовані 0,41  
сік яблучний 0,92  
сік сливовий 0,53  
сік виноградний 0,65  
інші соки плодові натуральні 0,9  
яблука сушені 0,2  
сливи сушені 0,2  
абрикоси сушені 0,17  
родзинки 0,15  
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани) 1  
виноград 0,8  
компоти консервовані 0,5  
Яблука сушені 1 яблука свіжі 5  
груші сушені 1  
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) 0,5  
Дріжджі хлібопекарські 1 дріжджі хлібопекарські сухі 0,3  
Кури патрані (І категорії) 1 яловичина, свинина 1  
кури напівпатрані (І категорії) 1,34  
курчата патрані 1  
курчата напівпатрані 1.5  
стегенця курячі 0,8  
філе куряче 0,6  
консерви з курятини 0,75 за медичними показаннями
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) 1 печінка 1  
серце 1,77  
м’ясо птиці гіатраної (І категорії) 1  
ковбаса варена 0,8
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) 0.75 за медичними показаннями
риба 1,15  
сир кисломолочний напівжирний 1,2  
Риба (охолоджена, морожена) 1 оселедець солений із головою 1  
рибне філе 0,7  
консерви рибні 0,8 за медичними показаннями
яловичина 0,87  
яйце 0,9  
Яйця, штук 1 сир кисломолочний напівжирний 0,031  
яловичина 0,1  
молоко 0,18  
сир твердий 0,02  

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України 01.06.2005 № 242/329
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 р. за № 661/10941

1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності.

2. При організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах слід керуватися Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», постановами Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», від 03.11.97 № 1200 «Про Порядок та норми надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операції з надання яких звільнюються від оподаткування податком на додану вартість», іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання стосовно харчування дітей, та цим Порядком.

3. Процес організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах складається з: відпрацювання режиму і графіка харчування дітей; визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини; приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості; складання меню-розкладу; виготовлення страв; проведення реалізації готових страв і буфетної продукції; надання дітям готових страв і буфетної продукції; ведення обліку дітей, які отримують безоплатне гаряче харчування, а також гаряче харчування за кошти батьків; контроль за харчуванням; інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.

4. Відповідальними за організацію харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей.

5. Розподіл коштів на організацію гарячого харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, облік і звітність за використання коштів, які виділяються на безоплатне харчування, здійснюється відповідно до чинного законодавства.

6. Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування у закладах здійснюється тільки в робочі дні. У разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не проводиться.

7. Харчування дітей, які не підлягають безоплатному харчуванню у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснюється за безготівковим розрахунком (попереднього придбання абонементів або талонів один раз на місяць), а також за готівку.

8. Між засновником (власником) навчального, оздоровчого закладу та організацією (підприємством громадського харчування), що має відповідні документи, які дають право на проведення торговельної діяльності у сфері громадського харчування укладається угода.

9. Харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах здійснюється відповідно до норм харчування дітей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591.

Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах». Відповідальними за виконання норм харчування є засновники (власники), керівники навчального та оздоровчого закладу.

10. Потреби навчальних закладів на організацію харчування дітей задовольняються державою позачергово відповідно до затверджених нормативів.

11. Харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах забезпечується безпосередньо у закладі. При відсутності їдальні, харчоблоку дітей харчують у закладі громадського харчування або поставляються готові страви від підприємства громадського харчування. Між засновником (власником) і організаціями (підприємствами), які здійснюють харчування, укладаються угоди за погодженням з територіальною установою санітарно-епідеміологічної служби.

12. Якщо харчування учнів здійснюється організацією (підприємством громадського харчування), штат харчоблоку (їдальні, буфету) не належить до штатного розпису навчального, оздоровчого закладу.

13. Перелік постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини визначається рішеннями тендерних комітетів (комісій) за погодженням з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби. Під час прийняття рішень тендерними комітетами (комісіями) надається перевага постачальникам з прямими поставками та поставками з найменшою кількістю посередників.

14. Відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини, готової продукції покладається на постачальника, організацію (підприємство), що забезпечують харчування учнів, або керівника закладу, якщо працівники харчоблоку входять до штатного розпису закладу, відповідно до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини».

15. Продукти харчування та продовольча сировина повинні надходити до навчальних та оздоровчих закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи тощо).

16. Бракераж сирої продукції здійснюється комірником, завідувачем виробництва, кухарем із залученням медичного працівника закладу.

17. Асортимент шкільних буфетів визначено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63. Уключення до цього асортименту нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку МОЗ України.

18. Постачальники разом із засновником (власником), керівником закладу складають графіки і маршрути постачання.

19. Керівником закладу (навчального, оздоровчого, підприємства громадського харчування або організації, що надає послуги з харчування дітей) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.

20. Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей.

До його обов’язків входять: координація діяльності з роботою медичного персоналу щодо контролю за харчуванням дітей; відпрацювання режиму і графіка харчування дітей, режиму чергування педагогічних працівників в обідній залі; опрацювання інформації щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій); участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медичного працівника); контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв, буфетної продукції; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.

21. Облік дітей, охоплених безоплатним харчуванням, здійснює класний керівник, який вчасно повідомляє про наявність учнів особу, відповідальну за організацію харчування.

22. Керівником (навчального або оздоровчого закладу, підприємства громадського харчування або організації, що надають послуги із забезпечення харчування дітей) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної сані— тарно-епідеміологічної служби.

23. Складання щоденних меню-розкладів, меню здійснюється медичним працівником, завідувачем виробництва харчоблоку, їдальні навчального, оздоровчого закладу на підставі примірних двотижневих меню, підписується керівником закладу.

Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування. Щоденний меню-розклад ураховує норми харчування, наявні продукти та продовольчу сировину.

24. Працівники, пов’язані з організацією харчуванням дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства.

25. Відповідальними за виконання норм харчування є засновники власники), керівники навчального та оздоровчого закладу.

26. Контроль та державний санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах покладається на органи охорони здоров’я.

ВИТЯГ
з наказу МОЗ та МОН України «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»

від 15.08.2006 № 620/563

1.4. Заборонити замовляти, приймати та використовувати м'ясо та яйця водоплавної птиці, м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м'ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонити використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

ВИТЯГ
з Державних санітарних норм та правил
«Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини»

(затверджені наказом МОЗ України від 20.12.2012 року № 1140)
(Із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства
охорони здоров'я № 576 від 18.08.2014)

2.8. Для виготовлення харчових продуктів забороняється використовувати сировину, піддану повторному заморожуванню. Не допускається використання м’яса птиці механічного обвалювання, колагенвмісної сировини тваринного походження (шкура свиняча, жилка ковбасна, шкура птиці, яловичі рубці і губи тощо) для виробництва продуктів дитячого, дієтичного харчування та для харчування дітей в організованих дитячих колективах, а також як сировини для виробництва напівфабрикатів та кулінарних виробів у закладах ресторанного господарства. Не допускається використання м’яса птиці, крім охолодженого, для виробництва охолоджених напівфабрикатів та харчових продуктів, що не пройшли термічну обробку.

(Пункт 2.8 розділу II в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 576 від 18.08.2014)

ВИТЯГ
з Державних санітарних правил І норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу

ДСанПіН 5.5.2.008-01

Додаток 9

… З метою профілактики харчових отруєнь та захворювань шлунковокишкового тракту категорично забороняється продаж в шкільних пунктах харчування таких продуктів та страв: кондитерські вироби з кремами, морозиво, яйця та м'ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м'ясні вироби (нижче I сорту), студні, зельци, фаршмаки, гриби, молоко-самоквас, сметана та фляжне молоко та сир м'який без термічної обробки, консерви непромислового виготовлення, солодкі газовані напої, нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною.

Частина 2
 

Пошук
Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2017