Вівторок, 25.04.2017, 16:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Директор школи » Харчування

Нормативні акти щодо харчування учнів
[ Викачати з сервера (40.5Kb) ] 16.03.2016, 17:01

Нормативно-правові акти
про організацію харчування
учнів загальноосвітніх шкіл

Закон України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-ХІІ

Організація та відповідальність за харчування у державних навчальних закладах покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, керівників навчальних закладів і здійснюються за рахунок бюджетних асигнувань (стаття 25).

Харчування у навчальних закладах інших форм власності організовують засновник і керівник закладу (стаття 25).

Контроль та державний нагляд за якістю харчування покладається на органи охорони здоров’я (стаття 25).

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-ХІІ

Громадяни мають право на безпечні для здоров’я і життя харчові продукти, питну воду, умови праці, навчання, виховання, побуту, відпочинку та навколишнє природне середовище (ст. 4);

Підприємства, установи і організації зобов’язані (ст. 7):

  • на вимогу посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби надавати безоплатно зразки використовуваних сировини і матеріалів, а також продукції, що випускається чи реалізується, для проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
  • виконувати розпорядження і вказівки посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби при здійсненні ними державного санітарно-епідеміологічного нагляду;
  • усувати за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби від роботи, навчання, відвідування дошкільних закладів осіб, які є носіями збудників інфекційних захворювань, хворих на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби, або осіб, які були в контакті з такими хворими, з виплатою у встановленому порядку допомоги з соціального страхування, а також осіб, які ухиляються від обов’язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій, перелік яких встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Продовольча сировина, харчові продукти, а також матеріали, обладнання і вироби, що використовуються при їх виготовленні, зберіганні, транспортуванні та реалізації, повинні відповідати вимогам санітарних норм і підлягають обов’язковій сертифікації (ст. 17);

Підприємства, установи, організації та громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину, несуть відповідальність за êix безпеку для здоров’я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм (ст. 17).

Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР

Харчові продукти, вироблені в Україні, повинні бути безпечними, придатними до споживання, правильно маркованими та відповідати санітарним заходам і технічним регламентам (п. 1 ст. 27);

Для забезпечення безпечності харчових продуктів, вироблених в Україні, забороняється використання (п. 2 ст. 27):

Усі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про (п. 1 ст. 38):

  • назву харчового продукту;
  • назву та повну адресу і телефон виробника, адресу потужностей (об’єкта) виробництва, а для імпортованих харчових продуктів — назву, повну адресу і телефон імпортера;
  • кількість нетто харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об’єм або поштучно);
  • склад харчового продукту у порядку переваги складників, у тому числі харчових добавок та ароматизаторів, що використовувались у його виробництві;
  • калорійність та поживну цінність із вказівкою на кількість білка, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 грамів харчового продукту;
  • кінцеву дату споживання «Вжити до» або дату виробництва та строк придатності;
  • номер партії виробництва;
  • умови зберігання та використання, якщо харчовий продукт потребує певних умов зберігання та використання для забезпечення його безпечності та якості;
  • застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров’я при його споживанні;
  • наявність чи відсутність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО), що відображається на етикетці харчового продукту написом «з ГМО» чи «без ГМО» відповідно.

Закон України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV

Вихованці шкіл-інтернатів усіх типів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на повному державному утриманні. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються в інших загальноосвітніх навчальних закладах, забезпечуються харчуванням, одягом та іншими послугами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ч. третя ст. 21).

Відповідальність за організацію харчування учнів (вихованців) у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності додержання в них вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм покладається на засновників (власників), керівників цих навчальних закладів (ч. третя ст. 22).

Контроль за охороною здоров’я та якістю харчування учнів (вихованців) покладається на органи охорони здоров’я (ч. четверта ст. 4).

Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-ІІІ

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції, визначеної законом, забезпечують організацію безкоштовного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей-сиріт, дітей з неповних та багатодітних сімей у професійно-технічних навчальних закладах (абзац четвертий частини третьої статті 5).

Постанова Кабінету Міністрів України «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 21.05.1992 № 258

Затверджено норми харчування дітей у дошкільних та шкільних закладах, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.1994 № 226

Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, крім тих, що перебувають під опікою (піклуванням), знаходяться на повному державному утриманні (пункт 12).

Постанова Кабінету Міністрів України «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 19.06.2002 № 856

З метою організації повноцінного харчування та поліпшення становища дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей із малозабезпечених сімей діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», забезпечуються безоплатними обідами у загальноосвітніх навчальних закладах у порядку, визначеному Міністерством освіти і науки ( п. 1).

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591

Затверджено норми харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах (пп. 1. п. 1).

Затверджено норми заміни продуктів за енергоцінністю (пп. 2 п. 1);

Установлено, що використання у харчуванні дітей у навчальних та оздоровчих закладах спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров’я забороняється (п. 2).

Установлено Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень (п. 3).

Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 116

Організація харчування дітей у державних та комунальних навчальних закладах покладається на органи виконавчої влади, а в навчальних закладах, що належать територіальним громадам, — на органи місцевого самоврядування (п. 1).

Харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах здійснюється за місцем виховання, навчання або на підприємствах громадського харчування, з якими засновником (власником) відповідного навчального закладу укладено договір (п. 2).

Перелік державних соціальних стандартів у сфері освіти, поданий у додатку до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2013 № 499-р

Містить, зокрема, такі державні соціальні стандарти у сфері освіти:

  • Державний стандарт безоплатного харчування окремих категорій учнів та студентів згідно із законодавством у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах (п. 28);
  • Державний стандарт харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах (п. 32);
  • Державний стандарт харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів (п. 38).

Орієнтовні критерії оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів, подані у додатку 2 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів» від 17.06.2013 № 772

Містить, зокрема, такі критерії оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів:

  • наявність їдальні (п. 1.12.14 p. 1 «Ресурси та умови для організації діяльності ЗНЗ»);
  • організація безкоштовного гарячого харчування: дітеи-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей, учнів 1-4-х класів (п. 2.19 р. 2 «Організація навчально-виховного процесу та забезпечення прав і законних інтересів його учасників»);
  • охоплення усіма видами харчування учнів 5-11(12)-х класів (п. 2.20 р. 2 «Організація навчально-виховного процесу та забезпечення прав і законних інтересів його учасників»);

У ЗНЗ створені умови для харчування всіх бажаючих учнів (п. 2.25.18 р. 2 «Організація навчально-виховного процесу та забезпечення прав і законних інтересів його учасників»):

  • гаряче харчування;
  • буфетна продукція.

Методичні рекомендації з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджені наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 № 265

При загальноосвітніх навчальних закладах з кількістю учнів 320 і більше в першу зміну повинні організовуватись їдальні; при меншій чисельності учнів — їдальні-роздавальні. У початкових школах на чотири класи при чисельності 80 учнів допускається функціонування буфету загальною площею 30 м2 з відпуском гарячих страв, що доставляють з базової їдальні (p. І).

Мінімальна кількість місць у залах їдалень у загальноосвітніх навчальних закладах визначається з розрахунку 1 місце на 3-х учнів, у школах-інтернатах — 1 місце на 2-х учнів, що дає змогу забезпечити харчуванням учнів шкіл-інтернатів у два потоки (p. І).

Державні санітарні норми та правила «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140

Харчові продукти повинні задовольняти фізіологічні потреби людини в необхідних речовинах та енергії, відповідати встановленим вимогам до харчових продуктів (п. 2.1).

Для продовольчої сировини рослинного походження обов’язкова наявність сертифіката відповідності сільськогосподарської продукції та сировини рослинного походження щодо вмісту в них залишкової кількості пестицидів, агрохімікатів та важких металів (п. 2.4).

Для продовольчої сировини тваринного походження обов’язкова наявність ветеринарних документів, які містять інформацію про застосування (або відсутність застосування) пестицидів для боротьби з ектопаразитами або хворобами тварин, для обробки приміщень, де утримуються тварини та птиця, в рибогосподарських водоймах, призначених для розведення риби, бджіл, із зазначенням найменування пестицидів, а також ветеринарних препаратів, антибіотиків, гормонів (п. 2.5).

Не дозволяється використання м’яса птиці, крім охолодженого, м’яса птиці механічного обвалювання і колагенвмісної сировини з м’яса птиці для виробництва продуктів, призначених для дитячого харчування (для всіх вікових груп, у тому числі в організованих дитячих колективах), дієтичного (лікувального та профілактичного) харчування, харчових продуктів спеціального дієтичного споживання (використання), призначених для харчування жінок у період вагітності та лактації. Не допускається використання м’яса птиці, крім охолодженого, для виробництва охолоджених напівфабрикатів та харчових продуктів, що не пройшли термічну обробку (п. 2.8).

Харчові продукти повинні відповідати гігієнічним вимогам безпечності харчових продуктів та задовольняти фізіологічні потреби людини в основних харчових речовинах та енергії (п. 4.1);— органолептичні властивості харчових продуктів не повинні змінюватися під час зберігання, транспортування (перевезення) і в процесі їх реалізації (п. 4.2).

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 № 242/329

Процес організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах складається з (п. 3):

  • відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;
  • визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;
  • приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;складання меню-розкладу;
  • виготовлення страв;
  • контроль за харчуванням;
  • інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі;

Відповідальними за організацію харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей (п. 4).

Потреби навчальних закладів на організацію харчування дітей задовольняються державою позачергово відповідно до затверджених нормативів (п. 10).

Продукти харчування та продовольча сировина повинні надходити до навчальних та оздоровчих закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи тощо) (п. 15).

Наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» від 15.08.2006 № 620/563 слід

Організувати повноцінне, безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття до закладу безпечних і якісних продуктів харчування і продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології виготовлення страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоків, виконання норм харчування тощо) (п. 1.3).

Заборонити замовляти, приймати та використовувати м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонити використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти (п. 1.4).

Розгорнути роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї дітей різного віку (п. 1.5).

Забезпечити виконання норм харчування (п. 2.1).

Посилити протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь (п. 2.2).

Наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Про посилення заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей у загальноосвітніх навчальних закладах» від 05.11.2012 № 870/1246

Слід забезпечити:

  • проведення роз’яснювальної роботи серед батьків щодо організації харчування у сім’ях дітей різного віку, інформування батьків, дітей і працівників навчальних закладів про заходи, які необхідно здійснювати для запобігання виникненню інфекційних захворювань (пп. 1.3);
  • проведення навчальних семінарів серед керівництва, педагогічного персоналу, працівників харчоблоків загальноосвітніх навчальних закладів з питань ранньої діагностики та надання невідкладної допомоги при гострих кишкових інфекціях (ГКІ, пп. 2.7);
  • батьків пам’ятками щодо профілактики ГКІ у дітей (пп. 2.8);
  • створення необхідного запасу мийних та дезінфекційних засобів, наявність технологічного і холодильного обладнання для харчоблоків, столового і кухонного інвентарю у навчальних закладах (пп. 3.2);
  • організацію постачання до загальноосвітніх навчальних закладів безпечних та якісних харчових продуктів (пп. 3.7);
  • раціональне та збалансоване харчування дітей відповідно до норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 (пп. 3.8).

Типова програма комплексної перевірки загальноосвітнього навчального закладу, затвердженою наказом Державної інспекції навчальних закладів України від 04.07.2012 № 27-а

Визначено, що одним із питань комплексної перевірки є організація харчування учнів (п. 37 p. VIII «Соціальний захист учасників навчально-виховного процесу»).

Члени комісії мають з’ясувати:

  • наявність харчоблоку та стан забезпечення його необхідним обладнанням та інвентарем;
  • кількість учнів, охоплених гарячим харчуванням, зокрема, учнів початкових класів та дітей пільгових категорій безоплатними обідами;
  • доступність учнів до буфетної продукції;
  • режим харчування, його вартість;
  • стан виконання натуральних норм харчування відповідно до віку учнів;
  • стан організації дієтичного харчування;
  • заходи щодо здешевлення вартості харчування.

Лист Міністерства освіти і науки України «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах» від 11.09.2009 № 1/9-630

До навчальних закладів продукти харчування й продовольча сировина повинні надходити із супровідними документами, що свідчать про їх якість та походження.

Продукти мають бути придатними до споживання, безпечними, правильно маркованими тощо.

Потребує посиленого контролю дотримання особистої гігієни працівників, які пов’язані з організацією харчування дітей й санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках та в їдальнях.

Для недопущення порушень в організації харчування дітей слід забезпечити належні умови організації раціонального харчування дітей, додержання вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил та активізувати просвітницько-роз’яснювальну роботу серед дітей та батьків з питань раціонального харчування, профілактики кишково-шлункових інфекцій, додержання правил особистої гігієни. Це питання слід розглянути на спільних нарадах керівників місцевих органів управління освітою, охорони здоров’я, керівників навчальних закладів та видати відповідні накази.


Категорія: Харчування | Додав: Nicolaj | Теги: харчування
Переглядів: 633 | Завантажень: 42 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2017