Неділя, 19.11.2017, 19:43
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Директор школи » Харчування

Санітарно-гігієнічні вимоги до харчування
[ Викачати з сервера (49.0Kb) ] 30.01.2017, 19:27
ОРГАНІЗОВУЄМО ХАРЧУВАННЯ

Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування учнів

Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування учнів загальноосвітнього навчального закладу (далі — ЗНЗ) визначаються відповідними законами України, санітарними правилами й нормами, інструкціями до об’єктів громадського харчування. Перелік та головний зміст нормативно-правових документів щодо організації харчування учнів можна переглянути на викачати на сторінці сайту «Витяги з нормативно-правових актів, які регулюють організацію харчування учнів».

Дана публікація не буде містити жодних посилань на правові документи, а лише вільний виклад їхніх вимог стосовно дотримання санітарії та гігієни під час організації та проведення харчування учнів.

Санітарно-гігієнічний стан і впорядкованість закладу розпочинається із земельної ділянки. Насамперед на її межі повинна бути господарча зона, яка має самостійний в’їзд із вулиці й зручний зв’язок із харчоблоком у будівлі закладу. Від основних зон її ізолюють зеленими насадженнями.

За умови достатньої площі ділянки у ЗНЗ до складу господарської зони можуть входити город і фруктовий сад.

Також на господарчій зоні устатковують майданчик із твердим покриттям для збору сміття й харчових відходів, де встановлюють окремі промарковані контейнери з кришками. Розміри майданчика повинні переважати площу основи контейнерів (на 1 м у всі боки). Підходи до господарської зони, будівель, майданчиків із контейнерами для збору сміття покривають асфальтом, бетоном або іншим твердим покриттям.

У ЗНЗ передбачають наявність харчоблоку, який працює на сировині чи напівфабрикатах. Він повинен знаходитися на першому поверсі.

Об’ємно-планувальні рішення приміщень харчоблоку повинні забезпечувати послідовність технологічного процесу, що виключає зустрічні потоки сировини й готової продукції.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

— розміщувати виробничі приміщення й комори для збереження харчових продуктів (сухих та сипучих) у підвальних і напівпідвальних приміщеннях;

— розміщувати кухні під приміщеннями спалень, навчальних класів і кабінетів;

— розміщення світильників над плитами, технологічним устаткуванням, столами для обробки продуктів. Освітлювальні прилади повинні бути з арматурою для захисту.

Заклади для дітей мають бути забезпечені доброякісною питною водою. Водозабезпечення й каналізування ЗНЗ повинні бути централізованими. За відсутності цього вибір і устаткування місцевих систем водозабезпечення й каналізування допускається тільки за наявності санітарно-епідеміологічного висновку.

Вимоги до устаткування обладнання й утримання харчоблоків мають відповідати санітарним правилам і нормам з організації громадського харчування, виготовлення, збереження й термінів реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини та типовій інструкції з охорони праці під час роботи в харчоблоці.

Технологічне устаткування, інвентар, посуд, тару виготовляють із матеріалів, які мають санітарно-епідемічний висновок і маркуються для сирих і готових продуктів.

Під час роботи обов’язково слід дотримуватися поточності технологічного процесу, а також виключати можливість контакту сирих продуктів і готових до вживання.

Устаткування для приготування їжі:

  • переважно електричне (соковижималки, міксери, електричні плити); у газифікованих районах допускається установка газових плит;

  • у сільській негазифікованій місцевості з наповнюваністю закладів не більше 50 дітей допускається використання кухонних плит на твердому паливі з топкою, що виходить в окреме приміщення;

  • у новозбудованих, реконструйованих закладах або тих, що будуються, не допускається встановлення плит, які працюють на вугіллі, дровах чи твердому паливі.

Приміщення кухні обов’язково устатковується витяжною вентиляцією.

Столовий і чайний посуд для дітей може бути виготовлений із фаянсу чи фарфору (тарілки, блюдечка, чашки), а столові прибори (ложки, виделки, ножі) — з нержавіючої сталі.

Не допускається використання посуду з відбитими краями, тріщинами, деформованого, з пошкодженою емаллю, пластмасового та алюмінієвого.

Кількість посуду й столових приборів, що одночасно використовуються, повинна відповідати списочному складу дітей. Для персоналу необхідно виділити окремий столовий посуд.

Посуд і столові прибори миють у 2- або 3-гніздових ваннах.

Столовий посуд після механічного видалення залишків їжі миють у першій ванні з додаванням миючих засобів за температури води не нижче 40°С; споліскують у другій ванні гарячою проточною водою з температурою не нижче 65°С за допомогою гнучкого шланга з душовою насадкою та просушують на спеціальних решітках.

Чашки промивають гарячою водою з використанням миючих засобів у першій ванні, споліскують гарячою проточною водою в другій ванні й просушують.

Столові прибори після механічної очистки й миття з використанням миючих засобів (перша ванна) споліскують гарячою проточною водою (друга ванна). Чисті столові прибори зберігають у попередньо промитих металевих касетах у вертикальному положенні ручками вгору.

Під час виникнення, випадків інфекційних захворювань проводиться знезараження (дезинфекція) посуду в установленому порядку.

Робочі столи в харчоблоці й столи в приміщенні для прийом їді учнями після кожного прийому їжі миють гарячою водою з миючими засобами.

Мочалки, щітки для миття посуду й протирання столів під час ускладнення епідситуації кип’ятять протягом 15 хв. у воді з додаванням кальцинованої соди або замочують у дезрозчині; у кінці дня перуть із миючим засобом, прополіскують, сушать і зберігають у спеціальній тарі.

Харчові відходи збирають у промарковані металеві відра з кришками або педальні бачки, очистка яких проводиться по мірі їх заповнення не більше ніж на 2/3 об’єму. Щоденно в кінці дня відра й бачки, незалежно від наповнення, очищають за допомогою шлангів над каналізаційними трапами, промивають 2%-м розчином кальцинованої соди, а потім споліскують гарячою водою й просушують.

У приміщенні харчоблоку проводять прибирання:

  • щоденно: миття підлоги, витирання пилу й павутиння, протирання радіаторів та підвіконь;

  • щотижня: з використанням миючих засобів проводять миття стін, освітлювальної арматури, очистку скла від пилу, кіптяви та ін.;

  • один раз на місяць: генеральне прибирання з наступною дезинфекцією всіх приміщень, устаткування й інвентарю.

У приміщеннях харчоблоку проводять санітарно-профілактичні заходи боротьби з мухами, тарганами, гризунами, а за їх появи — знищення за допомогою хімічних препаратів, дозволених МОЗ України.


Категорія: Харчування | Додав: Nicolaj | Теги: хорчування учнів, санітарні, гігієнічні
Переглядів: 296 | Завантажень: 17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2017