Вівторок, 19.06.2018, 12:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Діти

Гігієна харчування
[ Викачати з сервера (62.0 Kb) ] 27.05.2018, 11:33

Гігієна харчуванняя

Що таке їжа? Як і коли їсти? Що краще: недоїсти чи переїсти? Від того, що ти їси, залежить твоє здоров'я. Щоб бути здоровим, необхідно знати всі правила харчування.

Навіщо потрібно їсти?

Навіть коли ти спиш,, твоє серце, легені, шлунок — всі органи працюють, отже, витрачають енергію.

А коли ти бігаєш чи виконуєш якусь роботу, — організм витрачає ще більше енергії. Звідки ж її поповнювати? Допомагає їжа.

Ти ростеш, а для росту необхідні «будівельні матеріали». Де їх взяти? Знову допоможе їжа.

На вулиці величезний мороз, але температура твого тіла залишається майже такою ж, як і в спеку (36,5° — 36,8°). Це тому, що в організмі людини частина енергії переходить в теплову. Отже, їжа тебе ще й гріє, дає тепло.

Що ж таке їжа? Це джерело енергії, тепла, матеріал, з якого будується людське тіло. Твоє здоров’я теж залежить від того, що, коли і як ти їси.

Щоб бути здоровим, необхідно знати всі правила харчування.

Що краще: недоїсти чи переїсти?

Якщо ти харчуєшся правильно, то отримуєш за добу стільки енергії (тобто калорій), скільки й витрачаєш. Так і повинно бути.

Але якщо ти переїдаєш, їси багато солодощів, пиріжків, тістечок, та ще й в проміжках між основним вживанням їжі, частина поживних речовин відкладається в організмі в вигляді жиру. Ти почуваєшся млявим, ослабленим. Переїдання є причиною багатьох хвороб.

Якщо ж ти недоїдаєш, організм витрачає всі запаси енергії. Це веде до ослаблення організму, знижує його опір хворобам. Надмірне схуднення теж є причиною деяких хвороб. Тож краще їж в міру!

Від того, що ти їси, залежить твоє здоров'я.

Їжа повинна мати всі ті речовини, з яких складається твоє тіло. Тому кожній людині треба вживати необхідні білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни і воду.

Білки. Без них людина не зможе існувати. Кожна клітинка твого тіла містить в собі білки. Щоб наповнити організм білками, потрібно їсти м'ясо, яйця, рибу, молоко, сир. Містяться білки і у картоплі, свіжій капусті, гречаній, рисовій, вівсяній кашах.

Жири теж частинка твого тіла. Вони є одним з пан головніших джерел енергії. Це вони дають тобі величезну кількість тепла. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці та молочних продуктах (вершковому маслі, сметані, кефірі, йогурті), а також в яєчному жовтку. Корисна і олія.

Вуглеводи знаходяться в продуктах у вигляді цукру та крохмалю. Цукор вживається і сам по собі у складі цукерок, варення, тістечок... Багато цукру містять мед, фрукти, ягоди та овочі.

Крохмаль є в хлібі, борошняних виробах, крупах, картоплі, квасолі.

Солі — це мінеральні речовини, які повинні бути в їжі: кальцій, фосфор, магній, залізо, мідь, йод та ін. Вони необхідні для «будівництва» твого тіла: кісток, скелета, зубів, м'язів, крові, мозку. Ці мінеральні речовини можна знайти в молоці, сирі, горосі, хлібі, щавлі, салаті, м'ясі, рибі, яйцях, капусті, яблуках, грушах, суниці.

Вітаміни допомагають тілу правильно рости, боротися з хворобами. Якщо в їжі відсутній той чи інший вітамін, — в організмі людини виникають різні важкі захворювання.

Вітаміни утворюються в зеленому листі рослин, плодах та ягодах. Людина потребує 16 різноманітних вітамінів, які один одного замінити не можуть. Існує багато рослин, плоди яких попереджують або виліковують різні хвороби людини: яблука, смородина, груші, аґрус, інші фрукти, ягоди та овочі.

Вітамін А сприяє росту, потрібний для нормального зору. Його багато у маслі, сирі, яйцях, печінці, моркві, помідорах, зеленій цибулі.

Вітаміни В необхідні для розумової, фізичної праці. Містяться вони у гречаній та вівсяній крупах, у горосі, печінці, м'ясі, яйцях.

Вітамін С підвищує протидію організму до захворювань, сприяє росту. Багато його є в овочах (капусті, помідорах, цибулі, картоплі), а найбільше — у ягодах чорної смородини, у плодах шипшини.

Вітамін Д зміцнює кістки. Міститься він у яйцях, печінці, молочних продуктах, риб'ячому жирі. Крім того, вітамін Д отримує людина із власної шкіри, у якій він утворюється під дією сонячних променів.

Вода. Людині надзвичайно потрібна вода. Вона потрапляє в організм і з їжею, і у вигляді напоїв. Шкідливо і коли людина п'є багато води, і коли мало. Тому у всьому повинна бути міра.

Як і коли їсти?

Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м'ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.

Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби.

Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби. Люди, які вживають багато жирів, більше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.

Поради лікаря.

Якщо ти полюбляєш тістечка, цукерки, пиріжки, інші солодощі та вироби з борошна, запам'ятай:

— не їж ці страви в проміжках між основними прийомами їжі;

— їж з радістю не лише морозиво і цукерки, але й цибулю, рибу, петрушку;

— улюбленої страви в день ти повинен з'їсти ні в якому разі не більше, ніж основної.

Поради кухаря.

Здоров'я залежить і від того, як швидко ти їси і наскільки ретельно пережовуєш їжу.

Тому:

— не поспішай, їж безшумно, не плямкай;

— жуй з закритим ротом;

— не будь жадібним: не їж зайвого, навіть якщо дуже смачно і тобі здається, що ти зміг би з'їсти ще;

— в тарілку клади рівно стільки, скільки зможеш з'їсти;

— з'їдай все, що покладеш до тарілки;

— не їж солодкого, доки не з'їси першої та другої страви;

— не грайся з посудом, не розмахуй руками;

— виходячи з-за столу, недопустимо брати з собою щось із їжі;

— їж лише за столом;

— навчись правильно користуватися ложкою, виделкою, ножем;

— встаючи з-за столу, поглянь, чи не обідав ти, як поросятко;

Чому не можна під час вживання їжі розмовляти?

В роті є «маленький язичок», який то відкриває, то закриває отвір між порожниною рота і порожниною носа. Коли ж розмовляти з набитим їжею ротом, «маленький язичок» може відкрити порожнину носа і шматочки опиняться в носі.

Ще небезпечніше, коли їжа може потрапити в дихальне горло (гортань), або навіть в легені. Щоб видалити її звідти, необхідна термінова операція.

Правила харчування:

  • їж 4 рази на день в один і той самий час, і тоді завжди матимеш апетит.

  • обов'язково снідай перед тим, як ідеш до школи.

  • вечеряй не пізніше, ніж за 2 години до сну.

  • їж повільно, добре пережовуючи.

  • не відволікайся від їди розмовами, читанням, грою.

  • не жуй на ходу.

  • якщо щось з продуктів упало на підлогу, їсти його вже не можна.

Запам'ятай!

  • Зразу після бігу чи гри пити не дозволяється. Не можна пити прямо з крана.

  • Перш ніж їсти фрукти, ягоди чи овочі, обов'язково помий їх.

  • Перед їдою обов'язково мий руки.

Довідкове бюро

Без солі не смачно

Кажуть: «Не пересолюй, бо зіпсуєш». То що ж таке сіль: друг чи ворог? Добовою нормою для дорослої людини вважається 10-15 г солі. Хворим, дітям і людям похилого віку вживання солі треба обмежити. А для людей, в кого хворі нирки, сіль просто отрута.

Та все ж без солі не можна приготувати майже жодної, навіть солодкої, страви. Сіль розчиняють для полоскання, коли болить горло. Вона добре зберігає тепло і розтоплює лід.

Поради кухаря.

— Поклади на дно хлібниці дрібку солі — хліб не пліснявітиме.

— Щоб перевірити свіжість курячого яйця, опусти його в солону воду (1 столова ложка на склянку). Свіже опуститься на дно, знесене за тиждень затримається посередині, а знесене давно плаватиме на поверхні води.

— Якщо овочі варити в солоній вол: вони втрачають близько 70% вітамінів. Тому соли їх наприкінці варіння.

Цікаво знати:

За рік доросла людина з'їдає від 6 до 1 кг солі.

У XVIII столітті в Італії морську волу пильнувала поліція: щоб люди її не розкрадали і вдома не добували з неї солі. Сіль була на вагу золота.

Дітям без молока — як узимку без кожуха.

Молоко — один із основних продуктів на нашому столі. Воно містить багато білків, солей кальцію, вітаміни А, Д, Є, С, В. Так, для правильного розвитку кісток хлопчикам і дівчаткам потрібно лише кальцію по 1 г на добу. А його найбільше в молоці.

Про те, що корів можна доїти і одержувати чудову їжу, в Давній Греції дізналися близькі 2800 років тому.

А що таке кефір? Це кисле молоко, яке організм засвоює ще краще, ніж свіже. Особливо корисно пити його ввечері, перед сном. Сметану теж одержують з молока — шляхом відстоювання.

Завдяки значному вмісту вітамінів А та Д незамінним у харчуванні є вершкове масло.

Цінними молочними продуктами є сири.

А хто придумав морозиво? Воно відоме дуже давно й особливою популярністю спершу користувалося на Сході. У казках «Тисячі і однієї ночі»« є загадка про солодкі холодні ласощі.

В країнах Далекого Сходу морозиво виготовляли ще 1000 років до нашої ери.

Цікаво знати!

В Австралії виготовляють молочні пряники, що замінюють склянку молока.

Предком корів був тур, якого приручили близько 8000 років назад.

Протягом свого життя людина випиває близько 10 000 л молока.

Поради лікаря.

— Коли не спиться, випий на ніч склянку теплого молока з ложкою меду.

— Щоб молоко краще перетравлювалося, пий його маленькими ковтками, заїдаючи хлібом або печивом.

— Молоко потрібне при виснаженні, недокрів'ї, серцевих захворюваннях, хворобах шлунку, при отруєнні.

«Знесла курочка яєчко...»

Що таке яйце? Це клітина, що складається з жовтка, білка і шкаралупи з оболонками, які в середні віки символізували 4 елементи всесвіту: землю, повітря, воду і вогонь.

Яйця, особливо жовтки, — дуже корисний продукт. Але велика кількість яєць в харчуванні дитини шкідлива для її організму. Тому переїдати їх ні в якому разі не можна.

Поради кухаря.

— Яєчню їдять виделкою, допомагаючи собі в разі потреби скоринкою хліба, яку тримають в лівій руці.

— Рідко зварені яйця подають у спеціальних підставках. Верхівку яйця пробивають ложечкою і їдять.

— Щоб легше обчистити круто зварене яйце, — опусти його в холодну воду.

І риба, і м'ясо...

Ще доісторична людина вживала в їжу рибу та м'ясо. Вважалось, що м'ясо тварин та птахів, а також риба — найголовніші продукти харчування для людини.

Сучасна ж людина повинна вживати м'яса в міру. Більше місця в твоєму харчуванні повинні займати яйця та молоко, що за вмістом білків не поступаються м'ясу. Дуже корисна риба. Але «музикою харчування» вчені все ж назвали овочі.

Цікаво знати!

  • За 70 років життя людина проводить за їжею 7 років, а з'їдає 160 кг шоколаду, 7300 яєць загалом 50 тон харчів. Цілий вагон!

  • Шлях від рота до шлунка тверда їжа проходить за 6-8 сек., а рідка за 2-3 сек. Їж, не поспішаючи!

  • Один американський вчений вважав, що тіло дорослої людини масою 56 кг складається з: води, якої вистачить, щоб випрати дві сорочки; заліза, з якого можна виготувати 2 цвяхи; волосся на одну перуку; фосфору — на 12 коробок сірників; і отрути, щоб убити одну блоху.

Без хліба не ситно

Людина навчилася добувати вогонь. Змайструвала лук і стрілу. Приручила багатьох тварин. Видовбала човен. І, нарешті, вкусила перший шматок хліба з зерна, яке сама виростила. Хліб є такою їжею, яку неможливо замінити нічим іншим.

Захворівши, ти смак до хліба втрачаєш в останню чергу. Хліб можна споживати в будь-якому настрої. Він робить смачнішою іншу їжу, живить тебе білками.

Пошуки археологів доводять, що перший хліб був з жолудів. Вимочені, висушені жолуді розтирали між камінням в борошно, з якого і були спечені перші коржі, що мало чим нагадували теперішній хліб.

Більше 10 тисяч років тому наші дикі пращури почали використовувати в їжу пшеницю. Свіжі зернята пшениці можна було їсти, але сухі були дуже тверді. Тоді й навчилися робити з них борошно, а змішавши борошно з водою — тісто. Спочатку шматочки тіста просто варили, а вже потім навчились пекти на гарячому камінні. Виходили хрумтючі підсмажені коржі. І тільки коли до тіста потрапили дріжджі, людина вперше взяла до рук хлібину, що нагадувала ту, якою смакуємо ми з тобою.

Поради кухаря.

— Купивши хлібину чи її частину в магазині, поклади у чистий поліетиленовий мішечок.

— Дома зберігай хліб у закритій емальованій чи порцеляновій посудині.

— Покладені на дно посуду шматочок сирої картоплі чи дрібка солі оберігатимуть паляницю від цвілі.

— Чорний хліб добре зберігається на тарілці, накритій серветкою.

— Не тримай хліб у холодильнику, бо він твердне.

— Білий хліб переймає запах чорного при зберіганні разом.

— Посуд для хліба мий не рідше двох-трьох разів на тиждень.

— Не купуй зайвого хліба, а бери стільки, скільки зможеш з'їсти.

Довідкове бюро

Які страви здавна полюбляли українці?

З давніх часів мудрий український народ розумів, що неправильне харчування — причина багатьох захворювань. Кожна господиня знала, що борщ і без м'яса смачний і поживний. Це була універсальна страва у будь-яку пору року, в будень і свята. Особливо полюбляли українці борщ з пампушками та часником.

Другою традиційною стравою українців вважалася каша. Пшоняну кашу, заправлену олією, варили і козаки Запорозької Січі, і чумаки в походах, і кожна господиня в своїй оселі.

За традицією, українці і досі їдять сало з часником, цибулею і чорним хлібом.

Це сприяє кращому засвоєнню їжі. Сало містить багато вітамінів і корисних речовин, які зміцнюють імунітет і знижують чутливість організму до інфекцій.

Свій добробут українці завжди пов'язували з салом.

Запивали наші прадіди молоком, а коли його не було — узваром із сушених яблук, груш, вишень.

Перед великими святами завжди дотримувались посту. Постили також у середу та п'ятницю щотижня. У ці дні люди не вживали м'ясної та молочної їжі (у дні посту організм виводить шкідливі речовини — очищується).

Українці завжди були дуже гостинні. Жодне свято не обходилось без пирогів і вареників. На Різдво головна страва — кутя, на Великдень — паска та крашанки.

Помірне і правильне вживання їжі сприяло її якісному перетворенню, а використання в страві часнику та цибулі захищало від багатьох хвороб.


Категорія: Діти | Додав: Nicolaj
Переглядів: 14 | Завантажень: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2018