Вівторок, 19.06.2018, 12:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Діти

Особливо отруйні рослини
[ Викачати з сервера (20.1 Kb) ] 08.05.2018, 13:54

Обережно, можна отруїтись!

Під час походів та екскурсій бувають випадки, коли діти, побачивши апетитний вигляд якої-небудь ягоди чи корінця, без всяких роздумів починають їх куштувати. Наслідок — сильне отруєння.

У лісі можна побачити кущі з довгастими листками і невеличкими червоними плодами. Це кістянки, бо всередині у них кісточка. Вони їстівні, але краще їх не куштувати, щоб не сплутати з дійсно отруйними червоними ягодами вовчого лика та ягодами конвалії.

Треба знати отруйні рослини своєї місцевості, щоб вони ненароком не потрапили до твого рота.

ДЕЯКІ З ОСОБЛИВО ОТРУЙНИХ РОСЛИН

Болиголов. Це трав'яниста рослинка, яку можна переплутати з петрушкою.

Увага!

Усі частини рослини смердять мишами. У петрушки ж зовсім інший запах. Відомо, що давні греки соком з болиголова труїли злочинців, засуджених на страту.

Вовче лико. Це невеликий кущ, що цвіте рожевими квітами, має яскраво-червоні ягоди. Декілька з'їдених ягідок можуть бути смертельними для людини. Отруйна і кора. Якщо її здирати, на руках можуть з'явитися пухирі, виразки. Навіть пил сухої розім'ятої кори при вдиханні викликає запальні процеси слизової оболонки носа, очей.

Вороняче око. Недосвідчені збирачі ягід можуть переплутати з чорницею, але вороняче око дуже легко відрізнити: на фоні чотирьох великих листків знаходиться одна чорна ягідка, схожа на око птаха. Рослина дуже отруйна.

Блекота чорна. Її квіти нагадують квіти картоплі. Плід у блекоти — це коробочка з кришечкою, яка розкривається при достиганні. Вона наповнена дрібним бурувато-сірим насінням. Діти часто вважають, що це мак, і їдять. Така помилка може коштувати життя. Надзвичайно отруйна рослина!

Дурман. Ця рослинка росте на пустирях. Квітка білувато-рожева, схожа на лійку, а плід — велика коробочка — зовні з великими колючками. Діти зривають їх, щоб погратись, і можуть отруїтись, потерти брудними руками рот, ніс, очі.

Паслін чорний. Трав'яниста рослинка, що цвіте білими з фіолетовим відтінком квітами. Чорні плоди можна переплутати з чорницею, хоча паслін росте біля доріг, житла, на берегах річок, на забур'янених місцях. Чорниця ж там ніколи не росте, її можна зустріти тільки в лісі.

Картопля — родичка пасльону, її зелені ягідки, що утворюються на місці цвітіння квітів, теж отруйні. І ні в якому разі не бери їх до роту!

Цикута, або віха.

Край болота дуже часто
Квіточка живе лиха,
В білій шапочці, прекрасна,
Люди звуть її віха.
Лист різний звиса додолу,
Квіти купкою звела...
Не зривай її ніколи
Це отрута дуже зла.
Назва цих квітокцикута,
Не занось її у дім
В ній завжди живе отрута.
Навіть в вигляді сухім.
(Н. Куфко)

Ознаки отруєння дикоростучими ягодами.

Сильний головний біль, розширені зіниці, в роті — сухість, ускладнюється дихання, обличчя червоніє, помітні розлади психіки.

При перших же ознаках отруєння негайно звертайся до лікаря!

ДИКОРОСЛІ ТРАВИ — ДЛЯ ПОВНОЦІННОГО ХАРЧУВАННЯ

Дикорослі трави доповнюють нашу їжу вітамінною зеленню. Серед них знайдеш і такі, з яких можна зварити борщ, юшку, кашу, приготувати салати, смачні напої.

З лободи роблять салати, варять супи, борщі. Грицики — добра приправа до смаженого м'яса.

Подорожник годиться для салатів, супів. Багатий на калій, вітамін С, а з насіння подорожника китайці навіть варять кашу.

Зі свіжого молодого листя кульбаби готують смачний поживний і дуже вітамінний салат.

Коріння лопуха замінюють моркву, петрушку, пастернак. Можна їсти сирим, вареним, смаженим, печеним. У давнину, поки до нас не потрапила картопля, це була городня рослина.

Іван-чай допоможе приготувати повний обід. Молоді кореневі наростки відварюють як спаржу (можна їсти й сирими). Зі свіжих листочків готують салат, а з сушених — чай.

Листя і пагони молодої кропиви багаті вітамінами А, С, К. З них можна приготувати салат, борщ. А ще кропива зупиняє кровотечу, вбиває мікроби, зупиняє гниття (риба та м'ясо краще зберігаються в листі кропиви), її можна навіть квасити, як капусту.


Категорія: Діти | Додав: Nicolaj
Переглядів: 14 | Завантажень: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2018