Четвер, 16.08.2018, 10:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Діти

Побутові отруєння
[ Викачати з сервера (23.2 Kb) ] 20.05.2018, 11:35

Побутові отруєння

Як приємно буває поласувати тістечками, солодким кавуном, консервованими продуктами. Дуже смачно! І раптом — нестерпно заболів живіт. Ну чого ж він болить?

Від чого заболів живіт?

Іноді людина сама винна в цьому: могла дуже швидко їсти, погано пережовувати їжу. Та ще й разом з водою проковтнути повітря. В шлунку з'явилися зайві гази. Вони тиснуть на стінки і викликають біль.

Бувають випадки і в переїданні. Тоді теж болю не уникнути. Шлунок розтягується, щоб помістити всю їжу, потім скорочується... Від такого перевантаження виникають нестерпні болі.

А інколи нерозбірливий господар шлунку з'їсть що-небудь неякісне, або заражене мікробами. Господар нерозбірливий, але шлунок дуже навіть розбірливий. Всю їжу, яка йому не подобається, він відправляє в зворотному напрямку. Тоді людина блює. Якщо ж зіпсована їжа потрапить в кишечник, тут трапляється те саме, що і в шлунку. Кишечник почне скорочуватись, щоб викинути зіпсовану їжу. Ці скорочення викликають сильний біль внизу живота і проніс. Всередині шлунка та кишечника відбувається запалення слизової оболонки. В таких випадках кажуть: «Харчове отруєння». А лікарі додають: гастроентерит. Виною ж всьому людська необережність, нерозбірливість, нестриманість.

Запам'ятай!

При використанні несвіжих продуктів може настати харчове отруєння.

  • Завжди купуй продукти харчування у продавців в магазині. Небезпечно брати до рота пиріжки, куплені у лоточниці, у випадкової людини, у торговця на ринку.

  • Зіпсовані продукти мають поганий вигляд і тхнуть. Такі продукти не можна вживати як їжу!

  • Отруєння грибами та непридатними консервами вважаються найнебезпечнішими.

  • Найголовнішою причиною кишкової інфекції є недотримання правил гігієни:

— неправильне зберігання харчових продуктів;

— немиті руки;

— мухи, таргани.

Збудниками кишкових інфекцій є бактерії і віруси. Розмножуючись в кишечнику, вони призводять до порушення перетравлення їжі, запалення слизових оболонок, шлунку та кишечнику.

Ознаки кишкового отруєння

Головні ознаки кишкового отруєння чи кишкової інфекції:

— нудота;

— біль у животі;

— блювання;

— підвищення температури;

— слабкість;

— проніс.

І проніс, і блювання — це захисні функції організму. Не бійся блювати. Це дасть змогу швидше очистити шлунок.

Проніс — дуже небезпечний. Він веде до втрати організмом води та солі. Якщо вони швидко виводяться із організму, людина може померти за декілька годин. Тому хворому потрібно якомога більше пити, щоб не було втрати рідини та солей.

Перша допомога при харчовому отруєнні:

— випити 3-4 склянки підсоленої води;

— викликати блювання;

— випити 1-2 склянки чистої води чи слабкого розчину марганцю. І знову викликати блювання. І так доти, доки не почне виходити чиста вода.

— після блювання випити 1-2 склянки солодкого міцного чаю, прийняти 2-3 таблетки активованого вугілля та лягти до постелі, вкрившись теплою ковдрою;

— якщо полегшення не наступить — викликати лікаря.

Увага!

  • Якщо ти отруївся їжею, згадай, що ти з'їв, щоб твої родичі також не постраждали.

  • Якщо в сім'ї хворий, — в помешканні має бути ідеальна чистота; всі мешканці повинні ретельно мити руки; речі хворого дезінфікувати, посуд — кип'ятити.

Запам'ятай!

Першу допомогу при харчовому отруєнні треба надати до приїзду лікаря.

Як не допустити отруєння харчовими продуктами?

Щоб не допустити отруєння харчовими продуктами слід дотримуватися наступних гігієнічних вимог:

  • При приготуванні їжі необхідно звертати увагу на якість продуктів харчування.

  • У кожного продукту є свій строк зберігання. Особливо ретельно треба ставитись до використання в їжу продуктів, що швидко псуються: молочних, м'ясних, рибних.

  • Страви з м'яса та риби потрібно відразу використовувати в їжу.

  • В холодильнику м'ясо зберігають 5 діб, рибу і птицю — до 2 діб, яйця — до 3 тижнів, сметану — до З діб.

  • Щоб купити свіжі продукти, дивись на дату виготовлення, що вказана на упаковці.

  • Щоб визначити, чи свіжі яйця, необхідно помістити яйце в склянку з водою:

  • якщо яйце лежить на дні воно свіже;

  • піднялося кінчиком вгору йому 2-З тижні і використовувати його можна лише в тісто;

  • спливло вгору викинь, воно зіпсоване.

  • Можна отруїтись і хлібом. Запліснявілий хліб їсти не допустимо. Деякі види плісняви виробляють отруту.

  • Продукти, які можуть нести небезпеку в літній період:

  • розрізаний кавун; вінегрет; гречана та манна каші;

  • овочеві салати;

  • розтале та знову заморожене морозиво.

  • Заморожені продукти зберігають більше вітамінів, ніж ті, що знаходяться той самий час просто на повітрі.

Хвороба, що живе в банці з консервами

Майже всі люблять смачно попоїсти, майже всім подобається шинка, копчена ковбаса і м'ясні та рибні консерви, консервовані гриби та ягоди.

Та часом у цих смачних продуктах може «сидіти» смертельно небезпечна хвороба — ботулізм.

Збудник ботулізму дуже поширений у природі. Його можна знайти в ґрунті, мулі річок та озер, випорожненнях тварин. Сама бактерія захворювання не викликає. Для виникнення отруєння необхідне розмноження збудників у харчових продуктах з накопиченням отрути. Тобто, можна з'їсти цілу тарілку суниць, заражених бактеріями ботулізму, і нічого не трапиться. Але якщо хоча б одна ягідка з бактеріями потрапить у банку при консервуванні, цю банку недостатньо простерилізують, вона в закритому вигляді і без доступу повітря простоїть декілька місяців в шафі — бути лиху! Бактерія розмножиться та виділить велику кількість отрути. Якраз ця отрута, що паралізує нервову систему, і небезпечна для людини.

З моменту потрапляння отрути до організму може пройти від 2-5 днів до декількох годин, доки з'являться перші ознаки. Спочатку здається, що виникло звичайне отруєння: нудота, блювання, проніс, підвищення температури. Але потім з'являється порушення зору, а вода, яку п'є людина, виливається через ніс, пальці неможливо стиснути в кулак. З'являються судоми, параліч. Можлива смерть.

Запам'ятай!

Консерви, заражені ботулізмом, нічим не відрізняються від незаражених, тому краще не ризикувати і не використовувати як їжу консерви, копченості та соління домашнього приготування.

  • Якщо ти підозрюєш, що продукт несвіжий — краще викинь його.

  • Якщо відчув нудоту, запаморочення, негайно скажи про це дорослим.

Довідкове бюро

Щоб продукти довше не псувались.

Продукти, що швидко псуються, не можна зберігати при кімнатній температурі: вони піддаються дії мікробів. Тому їх тримають у холодильнику — агрегаті, що створює низьку температуру і не дозволяє бактеріям, що псують продукти, розвиватися.

Здавна люди замислювались над тим, як же краще забезпечити продукти холодом. В 1852 році в Англії їх закупорювали в розчин льоду та солі.

В 1908 році в Колорадо (США) вперше почали заморожувати фрукти. Замороження — це процес видалення тепла, збереження в холоді. Коли невелика кількість води потрапляє на руку, відчувається холод, рідина випаровується, забираючи при цьому частину тепла. Цей принцип випаровування (перетворення рідини в пар) застосовують у сучасних холодильниках. У 1823 році Майкл Фарадей зробив відкриття, яке дало змогу створити холодильник. З'явився шлях, коли спочатку пара аміаку перетворюється в рідину, віддаючи тепло, потім знову перетворюється в пар, забираючи тепло. Коли цей процес зробили безперервним, тоді й одержали сучасний холодильник. Перші холодильні камери, створені на цьому принципі, були виготовлені швейцарським винахідником Карлом Ліндом у 1874 році для охолодження пива.

А в 1877 році з'явилися й перші холодильники.


Категорія: Діти | Додав: Nicolaj
Переглядів: 31 | Завантажень: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2018