Середа, 23.05.2018, 18:20
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Екстрим

Як пережити «простудні» сезони
[ Викачати з сервера (50.5Kb) ] 13.02.2018, 13:22

Ожеледиця Як пережити «простудні» сезони

Багато людей сприймають періоди пізньої осені, зими, ранньої весни як неодмінну передумову захворювань на грип та інші вірусні інфекції, а також пов’язаних з ними ускладнень. Чи можна пережити ці «простудні» періоди здоровим?

Не панікуйте!

Якщо поряд з вами хтось чхнув, то цілком імовірно, що у нього грип або інша ГРВІ. Проте не варто панікувати. Це ще не означає, що ви миттєво «вхопите» вірус і вже сьогодні поповните ряди недужих. Можливо, у людини алергія на пил або інші подразники.

Якщо навіть вірус «пролетів» зовсім поряд, далеко не кожен з присутніх стовідсотково захворіє. Тут має значення рівень вашого імунітету, те, як давно ви перенесли таку ж вірусну інфекцію, а також ваш психологічний настрій і навіть емоційний стан!

Потрапивши до організму, збудник грипу ніби приклеюється до здорових клітин, після чого оболонка вірусу лопається та виливає в клітину свою РНК. Якщо імунітет людини ослаблений, то це відбувається легко — нові «копії» вірусу швидко розростаються в інфікованій клітині. І вже за кілька годин після інфікування в організмі курсують буквально «хмари», атакуючи все нові й нові клітини. Так починається захворювання.

Характерна особливість вірусу грипу — його висока здатність до мутації, через що ми щороку зустрічаємося з дещо видозміненим вірусом. Якщо ж відбулись радикальні зміни, з’являється абсолютно новий вірусний субтип. Такі штами зазвичай викликають найбільші епідемії і навіть пандемії, що трапляється кожних 10-30 років.

Чи врятує щеплення від грипу?

Це залежить від того, коли саме вам його зробили. В ідеалі, вакцинація доречна щонайменше за місяць до прогнозованої епідемії. Пізніше вона може бути навіть шкідливою. До того ж, імунітет формується до конкретного штаму вірусу грипу.

Враховуючи те, що збудник щороку переживає мутації, важко передбачити, який саме штам завітає до нас цього разу. Особливо ризиковано робити такі щеплення «навмання» дітям і літнім людям. Буде більш доцільним подбати про зміцнення імунітету. А в разі хвороби — про правильне лікування.

Підвищуйте опірність організму

1. У сезон епідемії грипу порада про здоровий спосіб життя стає вдвічі актуальнішою. Не забувайте про ранкову та виробничу гімнастику, частіше провітрюйте спальню та виробничі приміщення. Максимально розсуньте штори або підніміть жалюзі, щоб якомога більше відкрити вікна приміщень для сонця, адже, як підкреслював видатний лікар Микола Пирогов, «де рідко буває сонце — там часто буває лікар».

2. Їжте якомога більше «живих вітамінів»: квашеної капусти, яблук, цитрусових (особливо лимонів), протертої з цукром калини, обліпихи, журавлини. Пийте узвари із сухофруктів, відвари шипшини тощо. З’їдайте на ніч невеличкий зубчик часнику або скибочку цибулі — вони багаті на фітонциди, які вбивають мікроби. Як приправу до м’ясних страв використовуйте хрін — це ваш потужний помічник у боротьбі з вірусами.

3. Не допускайте переохолоджень організму. А якщо таке сталося, одразу ж, повернувшись додому, попарте кисті рук та ноги, додавши до води пару столових ложок гірчиці.

4. Якщо хтось із домашніх все ж захворів на грип чи іншу ГРВІ, користуйтесь марлевими пов’язками, змащуйте ніс оксоліновою маззю. Розкладіть по кімнатах роздавлені дольки часнику — цей старовинний метод зберіг здоров’я багатьом людям. Частіше провітрюйте кімнату, де перебуває хворий (попередньо тепло вкрийте його або переведіть до іншого приміщення). Застояне повітря — чудове середовище для хвороботворних вірусів, не варто їм допомагати, створюючи для них комфортні умови.

Не нашкодьте собі!

Якщо, незважаючи на всі застережні заходи, уникнути зараження все ж не вдалось, то ваше головне завдання — не допустити ускладнень. А вони при грипі можуть бути дуже сумними, аж до пневмонії, менінгіту, нефриту тощо.

Правило № 1 — дотримуйтесь постільного режиму. Ніяких трудових подвигів і самопожертви. Такі жертви можуть надто дорого обійтись, і не лише вам, але й роботодавцю: продуктивність хворого працівника майже нульова, а заразити оточуючих він може дуже легко. І тоді виробничі втрати можуть бути значними, не кажучи про шкоду для здоров’я людей.

Викличте лікаря: тільки він поставить правильний діагноз і призначить адекватну терапію.

Міф про те, що у перші години захворювання організмові потрібна «левова» доза аскорбінки, не зовсім коректний. Синтетична аскорбінова кислота в надмірній кількості — зайве навантаження на печінку, яка й так має досить екстреної роботи. Замість аптечних пігулок з’їжте пару шматочків лимону. Вітамін С, який у ньому міститься, працює у парі з речовиною-помічником флавоноїдом: аскорбінка окислюється, а флавоноїд її відновлює. І так вони можуть працювати удвох тривалий час, не перевантажуючи печінку.

На початковому етапі хвороби (протягом її перших 2-3 днів) рекомендуються противірусні препарати (їх підбере лікар), інтерферон та його похідні. Не прагніть будь-що збити температуру! Вірус гине лише при 38°С. Доведеться потерпіти щонайменше 3-4 дні. При вищих показниках, тим більше якщо вам несила переносити жар, прийміть таблетку від головного болю чи засіб, який діє як спазмолітик. Пийте багато рідини — лужну мінеральну воду, відвари трав (ромашки, деревію, малини, квіток бузини), чай з ягід малини, калини, смородини.

Жодних антибіотиків — проти вірусів вони безсилі. Лікар призначить антибіотики в тому випадку, якщо до вірусної інфекції приєдналась бактеріальна (розвинулись бронхіт, пневмонія, ангіна, отит, гайморит тощо) і є ризик серйозних ускладнень.

Температура — ваш союзник

Розпізнати, з яким саме захворюванням — грипом чи іншою ГРВІ — маєте справу цього разу, непросто: у них багато спільного. Однак є й відмінності.

Отож класична схема розвитку грипу така: раптове, протягом кількох годин, підвищення температури до 38-39°С з вираженими проявами інтоксикації (ломота в тілі, головний біль, різь в очах). Ознаки інших ГРВІ наростають не так стрімко, температура рідко підвищується понад 38 ‘С, а на перший план виходять катаральні явища: сильний нежить, гострий біль у горлі, «мокрий» кашель.

В останні роки лікарі зустрічаються із в’ялим, нетиповим для грипу перебігом хвороби. Це пояснюється загальним зниження імунітету людини внаслідок поганої екологічної ситуації, неправильного харчування, необдуманого прийому ліків. За таких проявів поставити точний діагноз можна лише після лабораторних досліджень.

Висока температура при грипі свідчить про високу опірність організму. При підвищенні температури до 38°С відбувається природне вироблення інтерферону, який не дає вірусу розмножуватись. Тому якщо ви переносите жар відносно легко — не поспішайте його збивати. Щоб трохи полегшити стан, скористайтесь натуральними методами: прохолодними компресами на чоло, згини ліктів та колін, пахову зону, а також розтиранням тіла слабкими (1 ст. л. на 0,5 л води) розчинами яблучного оцту або спирту. Рефлексотерапевти радять прикладати до кінчиків пальців шматочки льоду.

Чи потрібна дієта під час хвороби?

Зазвичай серед перших ознак захворювання називають поганий апетит — організм заощаджує сили на боротьбу з недугою. Тож якщо захворіли, не зайвим буде трохи поголодувати. Особливо важливо зробити це на початку хвороби, коли віруси тільки почали атакувати. Рутинна й не дуже легка робота з перетравлювання їжі потребує чимало енергії, яка знадобиться для боротьби з «агресором».

У перший день захворювання постарайтесь повністю обійтись без їжі, та й навряд чи вам у такому стані захочеться сідати до столу, щоб добряче попоїсти. Якщо ж вам важко голодувати, перейдіть на легкі страви: виключіть з меню все гостре, смажене та жирне. Споживайте легкі супчики, пийте чаї малими порціями і тільки тоді, коли справді відчуваєте голод. Переїдання в цей час просто недопустиме.

Пити, пити, пити...

Під час хвороби ваш організм нагадує поле битви: ворожі сторони зазнали певних втрат і потребують зусиль «санітарів»: все віджиле (віруси та бактерії, а також ваші героїчно загиблі підчас боїв клітини) мають бути виведені з організму. Допоможе рясне пиття: відвари з сухофруктів або свіжих яблук, груш, слив, компоти з домашніх зимових запасів — протертої малини та смородини, відвари з гілочок смородини, малини, м’яти, липового цвіту.

Не варто пити консервовані соки із супермаркету, вони тільки перевантажать нирки та печінку й автоматично стануть на бік хвороби. Краще приготуйте свіжі соки та морси з моркви, апельсинів, мандаринів, граната й навіть з кореня селери.

Як поповнити втрати білка

Після того, як хвороба відступила, нам потрібно відновити сили. І це теж неабияка робота. Замість тих клітин, які загинули в організмі під час хвороби, мають утворитись нові. Для їх створення організму щонайперше необхідний білок.

Не поспішайте відразу налягати на свинину та яловичину: це дуже важкий будівельний матеріал. Віддайте перевагу рибі (минтаю, хеку, окуню), з них можна приготувати легку юшку або просто відварити й з’їсти з відвареними ж овочами.

Час також поповнити запаси вуглеводів, але не тортиками та цукерками! Цільнозернові каші, чорний або з висівками хліб, приготовані на пару овочі та фрукти — ось ваші страви в цей час. Чудово смакують печені в духовці яблука, які дуже корисні. Зверніть увагу на те, що загальний об’єм їжі під час хвороби не повинен перевищувати двох третин від звичного для вас.

Далі поступово переходьте до звичного режиму харчування. Свинину відкладіть до кращих часів, краще замініть її на м’ясо кроля, домашньої курки.

Ідеальні джерела вуглеводів — виноград, курага, чорнослив, родзинки.

Рослинний білок надійде від горіхів (волоських, лісових, мигдалю, фісташок тощо).

Тваринні жири можна отримувати з топленого вершкового масла, воно значно легше засвоюється печінкою й підшлунковою залозою, ніж звичайне. Готувати таке масло нескладно: прокип’ятити на повільному вогні вершкове масло до появи золотистого кольору, постійно знімаючи піну. Таке масло дуже енергетичне й корисне для здоров’я.

Для зміцнення імунітету

1. Пропустіть через м’ясорубку 0,5 склянки родзинок, 1 склянку ядер волоського горіха, 0,5 склянки мигдалю, шкірку 2 лимонів. Самі лимони вичавіть на масу. Додайте 150 г меду, 0,5 склянки кураги і стільки ж чорносливу. Залиште суміш на 1-2 дні в темному місці й надалі тримайте її в холодильнику. Дорослим приймати по 1-2 ст. л. 3 рази на день.

2. Візьміть по 200 г кураги, чорносливу, інжиру, волоських горіхів, родзинок, меду, 1 лимон, 50 мл коньяку. Сухофрукти й лимон пропустіть через м’ясорубку. Ретельно розмішайте та залийте суміш медом і коньяком. Поставте банку до холодильника. Приймайте перед їдою по 1 ст. л.

Не захворіти на роботі

Серед виробничих факторів, які сприяють застудам:

  • протяги в робочій зоні;

  • погано опалюване приміщення;

  • висока вологість повітря робочої зони;

  • робота на відкритому повітрі;

  • невідповідність робочого одягу погодним умовам.

Попри економічну кризу в країні добросовісний роботодавець має забезпечувати працівників належним сезонним спецодягом і спецвзуттям. І попри енергетичну кризу знаходити можливості забезпечувати прийнятний тепловий режим у виробничих приміщеннях (звісно, про це слід було потурбуватись ще влітку та восени).

Офісні працівники мають пам’ятати про необхідність провітрювання приміщень, під час епідемій грипу використовувати засоби ароматерапії. не переносити вірусну інфекцію «на ногах», щоб не ставати джерелом небезпеки для всього колективу. Адже скупченість працівників в офісному приміщенні створює майже ідеальні умови для масових захворювань.


Категорія: Екстрим | Додав: Nicolaj
Переглядів: 62 | Завантажень: 4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2018