Середа, 23.05.2018, 09:10
Вітаю Вас Гість | RSS

Кунцівська школа    
ВІРТУАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Пожежна безпека

Пожежна безпека на харчоблоці школи
[ Викачати з сервера (50.5Kb) ] 26.10.2017, 15:19
ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Пожежна безпека на харчоблоці навчального закладу

З точки зору пожежних ризиків харчоблок навчального закладу можна розглядати як місце масового перебування людей (дітей, учнів) та концентрації спеціального енергоємного обладнання з поверхнями, що мають високу температуру (на кухні).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Основними причинами виникнення пожежу приміщеннях харчоблоку можуть бути:

  • порушення правил монтажу та експлуатації електроустаткування і побутових електроприладів;

  • порушення правил монтажу та експлуатації приладів опалення і теплогенеруючих установок;

  • необережне поводження з вогнем;

  • несправність виробничого устаткування;

  • займання жирових відкладень.

ВСТАНОВЛЕННЯ ПРОТИПОЖЕЖНОГО РЕЖИМУ НА ХАРЧОБЛОЦІ

Щоб запобігти пожежам та мінімізувати їхні наслідки на харчоблоках, слід дотримуватися основних вимог пожежної безпеки, викладених нижче. Зокрема на харчоблоці наказом (інструкцією) має бути встановлено протипожежний режим, що передбачає:

  • заборону на паління та використання відкритого вогню;

  • проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт (зокрема зварювальних);

  • очищення повітроводів вентиляційних систем від горючих відкладень;

  • відключення від мережі електрообладнання в разі виникнення пожежі;

  • огляд приміщень харчоблоку після закінчення роботи;

  • проходження посадовими особами навчання й перевірки знань із питань пожежної безпеки;

  • проведення з працівниками харчоблоку протипожежних інструктажів та занять із пожежно-технічного мінімуму з призначенням відповідальних за їхнє проведення;

  • експлуатацію й обслуговування наявних технічних засобів протипожежного захисту (протипожежного водопроводу, установок пожежної сигналізації, вогнегасників тощо);

  • проведення планово-попереджувальних ремонтів та оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання;

  • дії працівників у разі виявлення пожежі.

Працівники харчоблока мають бути ознайомленими з цими вимогами під час проведення з ними інструктажів, проходження пожежно-технічного мінімуму тощо.

Також потрібно розробити й розмістити на видноті інструкцію про заходи пожежної безпеки, приклад якої наведено тут, та план (схему) евакуації людей (учнів) на випадок пожежі.

ВИМОГИ ДО УТРИМАННЯ ПРИМІЩЕНЬ ХАРЧОБЛОКА

Зали їдалень, комори сухих продуктів, службові приміщення, приміщення для персоналу, гардеробні персоналу мають бути обладнані автоматичною пожежною сигналізацією.

Місткість обідніх залів повинна відповідати вимогам норм проектування, а у разі їх відсутності визначатися з розрахунку не менше 1,4 м на одне посадкове місце в їдальні.

В обідніх залах основний прохід, завширшки не менше 1,35 м, що веде до евакуаційних виходів, а також проходи до окремих посадкових місць повинні постійно утримуватися вільними.

Кухонне обладнання при кількості посадкових місць більше 50 осіб має бути захищеним установками автоматичного пожежогасіння. При цьому для гасіння пожеж під час загоряння жиру в зонах із кухонним обладнанням (плити, сковороди, вертикальні, кутові, ланцюгові печі, фритюрниці, жарові шафи тощо; системи вентиляції, витяжні труби і шафи) допускається використовувати автоматичні модульні установки пожежогасіння. Неприпустимо гасити жир та олію водою!

Заборонено зберігати горючі матеріали, відходи, упакування та контейнери в обідніх залах та на шляхах евакуації. Їх треба прибирати щодня.

Евакуаційні шляхи і виходи повинні утримуватися вільними, нічим не захаращуватися й у разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях їдалень.

В усіх, незалежно від призначення, приміщеннях, які після закінчення роботи замикаються і не контролюються черговим персоналом, з усіх електроустановок та електроприладів, а також з мереж їхнього живлення потрібно відключити електричну напругу.

ЕКСПЛУАТАЦІЯ ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ ТА ПОБУТОВИХ ПРИЛАДІВ

Як правило, харчоблок комплектують численними електроприладами й електроустаткуванням, зокрема електроплитами, холодильниками, жаровими шафами, електропечами, електром'ясорубками тощо. Задля уникнення пожежі електронагрівальні, побутові електроприлади та електроустаткування треба вмикати в електромережу тільки за допомогою неушкоджених штепсельних з'єднань та розеток.

Не можна використовувати побутові електронагріві прилади (праски, чайники, водонагрівачі тощо) без негорючих теплоізоляційних підставок у місцях (приміщеннях), де їхнє застосування не передбачене технологічним процесом або заборонене.

Підключати нові різноманітні струмоприймачі (електродвигуни, нагрівальні прилади тощо) можна лише з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі.

Наголосимо, що все електрообладнання харчоблоку має бути занулене і заземлене відповідно до вимог Правил улаштування електроустановок.

З'єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів електрообладнання потрібно здійснювати за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів (гвинтових, болтових тощо).

Місця з'єднання жил проводів і кабелів, а також з'єднувальні та відгалужувальні затискачі повинні мати мінімальний перехідний опір, щоб уникнути перегрівання і пошкодження ізоляції стиків.

Електрошафи, розміщені в коридорах та на інших шляхах евакуації, повинні бути замкненими.

Електрощити, групові електрощитки необхідно оснащувати схемою підключення споживачів із пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки).

Необхідно визначити порядок відключення напруги з електрообладнання, силових та контрольних кабелів на випадок пожежі. При цьому електроживлення систем пожежної автоматики, протипожежного водопостачання та евакуаційного (аварійного) освітлення відключати не можна. Із цим порядком потрібно ознайомити працівників харчоблоку.

Виробниче обладнання має бути технічно справним. Не можна змінювати ані його конструкцію, ані параметри роботи такого обладнання.

Керівник навчального закладу повинен визначити порядок проведення планово-профілактичних ремонтів і оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного та іншого обладнання харчоблоку.

НАВЧАННЯ ПЕРСОНАЛУ ХАРЧОБЛОКА

Відповідно до вимог чинного законодавства усі працівники харчоблока під час прийняття на роботу і за місцем роботи повинні проходити інструктажі з питань пожежної безпеки.

Персонал харчоблока шкіл-інтернатів, дитячих таборів повинен щороку проходити курс навчання правил пожежної безпеки за програмою, затвердженою адміністрацією закладу, з урахуванням специфіки об'єкта. Практичні тренування щодо відпрацювання дій у разі пожежі слід проводити не рідше ніж один раз на шість місяців.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ НА ХАРЧОБЛОЦІ

Відповідальність за пожежну безпеку технологічного та інженерного обладнання харчоблока покладається на особу, визначену керівником навчального закладу.

Несправності в електромережах та електрообладнанні, що можуть призвести до іскріння, закорочення, наднормованого нагрівання горючої ізоляції кабелів і дротів, технічний персонал навчального закладу має негайно ліквідувати, а пошкоджену електромережу відключити до приведення її у пожежобезпечний стан.


Категорія: Пожежна безпека | Додав: Nicolaj
Переглядів: 132 | Завантажень: 7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Реклама

Copyright Кунцівська ЗОШ I-III ступенів © 2018